Köpa

Att köpa på auktion

Hur går det till?

Våra försäljningar sker i samarbete med auktionsportalen auctionet.com. För att delta i budgivning på våra auktioner måste du registrera dig som kund och här hittar du all information hur auktionerna hos auctionet.com fungerar.

Auktioner och budgivning

Våra aktuella auktioner hittar du under rubriken ”Auktioner”. Alla föremål som är publicerade för försäljning har ett utropspris, en ungefärlig marknadsvärdering, som ska ses som en vägledning av föremålets värde. Slutpriset kan hamna både under och över utropspriset. Säljaren har ofta angett ett bevakningspris, det vill säga ett dolt lägstapris under vilket ett föremål inte kan säljas.

 

På föremålssidan kan du registrera ditt bud. Vill du bjuda lägsta möjliga belopp är det redan ifyllt och du behöver bara klicka på ”Lägg bud” eller trycka Enter. Du kan även lägga ett högre maxbud.

 

Auktionsföremålen publiceras och säljes i den takt de kommer in. Auktionsföremålen visas under ca 9-11 dagar och under denna tid kan du lägga bud och själv undersöka föremålen i vår visningslokal på Nytorget 7 under våra öppettider från och med 7 Januari 2016

 

Varje auktionspost har tilldelats en sluttid och då budgivningen avslutats vinner den budgivare som lagt det högsta budet. Om ett bud registreras mindre än 1 minut innan sluttiden så förlängs sluttiden med 3 minuter.

Att tänka på innan ni lägger bud

Undersökningsplikt gäller alltid och är köparens ansvar. Detta gäller även över internet då det finns möjlighet att undersöka varorna i lokalen under öppettiderna. Vi försöker alltid beskriva eventuella felaktigheter och skador med text samt att ta så bra bilder som möjligt, men ibland kan bilder vara missvisande och felaktigheter inte uppmärksammas. Om ni inte har möjlighet att besöka oss under öppettiderna men ändå vill lägga ett bud och känner er osäkra uppmanar vi er att ringa till oss på 0709498103 för en konditionsrapport.

Avgifter

På det klubbade beloppet tillkommer inropsprovision om 22,5% inkl. moms + slagavgift på 80 kr inkl. moms/auktionspost. Föremål som omfattas av lagstadgad följerätt (Droit de suite) är markerade på föremålssidan och märkta med D i tryckt katalog. Vid köp av föremål som omfattas av Droit de suite tillkommer 5% på klubbat belopp om detta överstiger ett minimipris som år 2013 är 2225 SEK. Läs mer om följerätt här.

Jag vann! Vad händer nu?

Efter avslutad auktion skickas en faktura via e-post från www.auctionet.com. Enklaste och snabbaste sättet att betala är med kort via Mina sidor. Vi accepterar både svenska och utländska bank- och kreditkort (Visa och MasterCard). Det tillkommer en avgift på 1,55 % för kreditkort samt utländska kort.

 

Du kan också betala med kort på auktionshuset. OBS! Vi accepterar inte kontant betalning.

 

Du kan även betala via bankgiro med OCR (fakturanumret). Fullständiga uppgifter finner du på fakturan under Mina sidor. Tänk på att det kan dröja upp till 2 dagar innan vi ser pengarna från bankgirot, så betala helst inom 3 dagar så vet du att pengarna kommer fram i tid.

 

Inropade föremål skall betalas och hämtas senast 5 dagar efter avslutad auktion. Efter 5 dagar utgår en förseningsavgift om 50 SEK/dag inkl. moms.

Logistik

När du ropat in ett föremål och betalat fakturan kan du hämta ut föremålet hos oss eller beställa transport under Mina sidor.